wtorek, 29 kwietnia 2014

Parkin


Dziś mam dla Was przepis na popularne, angielskie ciasto z imbirową nutką. Zasmakuje Wam :)

Składniki:
  • 230 g mąki pszennej
  • 230 g drobnych płatków owsianych
  • 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżki mielonego imbiru
  • 120 g masła
  • 230 g złotego syropu (Golden Syrup)/syropu klonowego/syropu klonowego/sztucznego miodu - do wyboru
  • 230 g brązowego cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 60 ml mleka
Masło, syrop klonowy i cukier włożyć do garnuszka i roztopić na średnim ogniu. Odstawić do przestygnięcia.
Nastawić piekarnik na 170 st. C.
Suche składniki wymieszać w misce.
Jaja ubić z mlekiem w miseczce.
Wszystkie składniki ciasta wymieszać łyżką i przełożyć do foremki (20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem.
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do suchego patyczka (Autorka podaje, że 1 h 15 min., moje było gotowe szybciej).
Odstawić na 15 minut i kroić w kwadraty.

Przepis z książki "White Plate" E. Mórawskiej


2 komentarze:

  1. Imbir, syrop klonowy i brązowy cukier- brzmi rewelacyjnie. Czy można również dodać świeży starty imbir?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam jeszcze, ale myślę, że bez problemu można mielony zastąpić świeżym. Jeśli spróbujesz, daj znać koniecznie jak wyszło! Pozdrawiam :)

      Usuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)