środa, 2 kwietnia 2014

Krajanka z suszonymi morelami i migdałami



Świeżych owoców sezonowych u nas brak, więc wykorzystajmy te suszone! Najlepiej będzie, jeśli wybierzecie morele niesiarkowane. Nie będą, co prawda, miały tak pięknego koloru, ale będą z pewnością zdrowsze. Może skusicie się w najbliższy weekend? A może zaserwujecie na stole wielkanocnym?
Do dzieła!

Składniki:
  • 250 g suszonych moreli
  • 100 ml gorącej wody
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej
spód:
  • 160 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
masa:
  • 3 jajka, osobno białka i żółtka
  • 90 g mielonych migdałów
  • 90 g cukru
Morele zalać wodą, odstawić na 30 minut, następnie zmiksować, dodając cukier i skórkę pomarańczową. Odstawić.
Ciasto na spód zagnieść z podanych składników i wylepić nim formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przygotować masę. Żółtka ubić z cukrem na kogel-mogel. Osobno ubić pianę. Kogel-mogel wymieszać z migdałami, następnie delikatnie wmieszać pianę.
Na spód ciasta wyłożyć masę morelową. Na wierzch wlać masę migdałową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 45-50 minut.
 
Przepis pochodzi z książki "White Plate" E. Mórawskiej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)