wtorek, 11 marca 2014

Muffinki korzenne z jabłkami



Dobre o każdej porze roku. Szczególnie smaczne do popołudniowej herbaty...

Składniki na 18 średnich muffinów:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g cukru - u mnie trzcinowy nierafinowany
  • 2 jabłka (350-400 g) starte ze skórką na tarce o grubych oczkach (bez gniazd nasiennych!)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki nasion zielonego kardamonu, utłuczonych w moździerzu
  • 1 łyżka jasnego miodu
  • 220 g naturalnego jogurtu
  • 2 jajka
  • 120 g stopionego masła
  • 50 g rodzynek (pominęłam)
  • 50-60 g drobnych winogron (pominęłam)
Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Przygotować formę do muffinów. 
Mąkę połączyć z proszkiem i cukrem. W drugiej misce wymieszać jabłka, przyprawy i miód. Jajka roztrzepać z jogurtem i masłem i dodać do jabłek. Teraz do "mokrej" masy dodać "suche" składniki i połączyć za pomocą łyżki (nie miksować!). Ciasto przełożyć do foremek, ułożyć na wierzchu winogrona (opcjonalnie). Piec do suchego patyczka.

Przepis znaleziony w książce "White Plate" E. Mórawskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)