wtorek, 5 listopada 2013

Dyniowe gnocchi


Kolejna dyniowa propozycja. Tym razem uwielbiane przez moją rodzinę kluski. Wykorzystajcie to, że dynie jeszcze do nabycia i przygotujecie z nich coś pysznego!


Składniki:
  • 0,7 kg ugotowanych  i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 0,3 kg upieczonej lub ugotowanej na parze i zmiksowanej dyni 
  • 1 duże jajko
  • ok. 250 g mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 50 g startego parmezanu 
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli 
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
Ugotowane, ostudzone i przeciśnięte przez praskę ziemniaki umieścić w misce, dodać przygotowane wcześniej puree z dyni. Wbić jajko, dodać mąkę, ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wyrabiać ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie należy dosypać mąkę, tak aby powstało elastyczne, nieklejące się do rąk ciasto.
Wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować bardzo delikatnie na wysokość ok. 1,5 cm.
Wycinać małym kieliszkiem kółeczka  i naciskać delikatnie widelcem, aby stworzyć wzorek.
Zagotować w dużym garnku osoloną wodę i wrzucać gnocchi. Gotować na średnim ogniu, aż zaczną wypływać. Wyławiać łyżką cedzakową i wyjmować na talerze. Polać roztopionym masłem i posypać świeżo startym parmezanem.

Przepis pochodzi z Bo(ro)n Appetit.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)