Ten jesienny sezon jest wyjątkowo obfity w potrawy zawierające dynię. Odkąd okazało się, że mąż mój, choć zupy dyniowej na słodko nadal nie cierpi, polubił bardzo dyniowe risotto, nabrałam nieco pewności siebie w kwestii tego cudownego (jak dla mnie) warzywa i zaczęłam eksperymentować. Rozpoczęłam poszukiwania dyniowych przepisów i tym sposobem na naszym stole wylądował ten gulasz.
Jest naprawdę smaczny i co do dla mnie niezwykle ważne, szybki w przygotowaniu!
To nie koniec moich dyniowych prezentacji :) W najbliższych dniach postaram się zaprezentować jeszcze inne pyszności!
Składniki:
- 1 kg miąższu dyni, waga samego miąższu
- 400 g grzybów – leśnych, pieczarek, boczniaków lub mieszanych ( u mnie tym razem z boczniakami, ale z pieczarkami też pyszny!)
- 1 spora garść suszonych śliwek
- 1 średnia cebula
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego lub więcej wedle uznania
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzy Cayenne*
- ½ łyżeczki kurkumy*
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej*
- ½ łyżeczki wędzonej lub słodkiej papryki*
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka kaszy np. pęczku, jaglanej lub gryczanej (jaką lubicie)
- 1 kostka/1 łyżka bulionu w proszku dobrej jakości
Miąższ dyni kroimy w kostkę.
Mniejsze grzyby możemy pozostawić w całości, większe kroimy na
kawałki. Suszone śliwki kroimy na wąskie paseczki, cebulę siekamy.
W garnku rozgrzewamy olej,
wrzucamy cebulę i przyprawy. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy dynię, grzyby i koncentrat
pomidorowy, mieszamy i chwilę smażymy. Wlewamy ½ szklanki wody,
mieszamy. Przykrywamy garnek i dusimy około 20
minut. W tym czasie dynia i grzyby powinny zmięknąć. Dodajemy suszone śliwki, dusimy jeszcze 5-10 minut. Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy z ulubioną kaszą.
* Przyprawy można zmieniać wedle uznania. Ja eksperymentowałam już garam masala, kuminem, kminkiem. Myślę, że fajnie mogło by smakować z curry.
Przepis autorstwa Zieleniny, znaleziony na Chabrowym Polu.
Muszę go przygotować w końcu! :)
OdpowiedzUsuńZrobilam dzisiaj aczkolwiek dodalam tez marchewke,troche curry i mleczko kokosowe. Pysznosci
OdpowiedzUsuńTo już troszkę inne danie się zrobiło :) Ale cieszę się, że smakowało! Ja ostatnio miałam też pomysł z dodaniem jarmużu. Pozdrawiam!
UsuńNajpyszniejsze danie jakie jadłam w ostatnim czasie. Gratuluje!
OdpowiedzUsuń