niedziela, 16 października 2011

Linguine z brokułami i serem z niebieską pleśnią





Dzisiaj kolejna moja propozycja na szybki  i smaczny obiad. Makarony w naszym domu "rządzą" i zajadamy się nimi bardzo często. Spróbujcie i Wy!

Przypominam też o wczorajszym konkursie. Macie czas dzisiaj do 18!




Potrzeba:
  • makaron, u mnie linguine
  • brokuły
  • ząbek czosnku
  • ser z niebieską pleśnią (100 g)
  • sól
  • oliwa



Brokuły podzielić na różyczki, umyć, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty. Odcedzić na sitku.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki i smażyć 1-2 minuty. Dodać brokuły i podsmażać jeszcze kilka minut. Na patelnię wkruszyć ser, podsmażać mieszając, aż do rozpuszczenia. Makaron ugotować al dente. Odlać filiżankę wody, w której gotował się makaron i wlać na patelnię. Wymieszać, tak by ser rozpuścił się w wodzie. Powstały sos wymieszać z makaronem.

1 komentarz:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)