niedziela, 18 września 2011

Warzywa w sosie kokosowo-pomidorowym




Tak się w zeszłym tygodniu miło złożyło, że wybrałam się wreszcie odwiedzić młodszą siostrę i jej Maleństwo w GB. Nie widziałyśmy się już długi czas i wreszcie miałyśmy okazję nagadać się za wszystkie czasy, bo na skypie to jednak nie to samo...
 Aby Młoda Mama mogła sobie trochę odpocząć i dobrze się odżywiać, powstawały pyszne śniadania, lunche, obiady, ciasta, a nawet chleby :)
Oczywiście nie obyło się też bez wspólnego gotowania. Powstał pyszny warzywno-kokosowy sos, który podałyśmy z ryżem. Spróbujcie!


składniki:
  • olej
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/2kg dyni piżmowej (butternut squash) lub innego gatunku dyni
  • mały bakłażan
  • mala cukinia
  • 1/2 puszki pomidorów lub 250 ml pasty pomidorowej
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego



Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i ząbek czosnku, curry i kurkumę. Podsmaż kilka minut, cały czas mieszając. Dodawaj kolejno dynię, bakłażana i cukinię, w odstępach kilku minutowych. Mieszaj co jakiś czas. Podduś warzywa jeszcze kilka minut i dodaj pastę pomidorową lub pomidory z puszki. Doprowadź do wrzenia, dodaj mleczko kokosowe, sól i pieprz, przykryj i duś na małym ogniu jeszcze 10-15 minut. Podawaj z ryżem.

2 komentarze:

  1. Bardzo lubie mleczko kokosowe. Podoba mi sie wasz sos, bo jest własnie taki gęsty, kremowy - i pewnie cudnie pachnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też jestem wielbicielką mleczka kokosowego, a jego połączenie z pomidorami jest bardzo udane :) Do tego dodatek jesiennych warzyw, jakiś ryż lub makaron i pyszny obiad gotowy!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)