Tak się w zeszłym tygodniu miło złożyło, że wybrałam się wreszcie odwiedzić młodszą siostrę i jej Maleństwo w GB. Nie widziałyśmy się już długi czas i wreszcie miałyśmy okazję nagadać się za wszystkie czasy, bo na skypie to jednak nie to samo...
Aby Młoda Mama mogła sobie trochę odpocząć i dobrze się odżywiać, powstawały pyszne śniadania, lunche, obiady, ciasta, a nawet chleby :)
Oczywiście nie obyło się też bez wspólnego gotowania. Powstał pyszny warzywno-kokosowy sos, który podałyśmy z ryżem. Spróbujcie!
składniki:
- olej
- cebula
- ząbek czosnku
- 1/2kg dyni piżmowej (butternut squash) lub innego gatunku dyni
- mały bakłażan
- mala cukinia
- 1/2 puszki pomidorów lub 250 ml pasty pomidorowej
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i ząbek czosnku, curry i kurkumę. Podsmaż kilka minut, cały czas mieszając. Dodawaj kolejno dynię, bakłażana i cukinię, w odstępach kilku minutowych. Mieszaj co jakiś czas. Podduś warzywa jeszcze kilka minut i dodaj pastę pomidorową lub pomidory z puszki. Doprowadź do wrzenia, dodaj mleczko kokosowe, sól i pieprz, przykryj i duś na małym ogniu jeszcze 10-15 minut. Podawaj z ryżem.
Bardzo lubie mleczko kokosowe. Podoba mi sie wasz sos, bo jest własnie taki gęsty, kremowy - i pewnie cudnie pachnie!
OdpowiedzUsuńTeż jestem wielbicielką mleczka kokosowego, a jego połączenie z pomidorami jest bardzo udane :) Do tego dodatek jesiennych warzyw, jakiś ryż lub makaron i pyszny obiad gotowy!
OdpowiedzUsuń