czwartek, 21 kwietnia 2011

Placek migdałowo-cytrynowy



Myślę, że jest ciekawą alternatywą dla tych wszystkich bab, mazurków i serników, które będziemy zajadać za kilka dni. Jeśli ktoś chce przygotować coś niebanalnego, a jednocześnie nie wymagającego dużego nakładu pracy i wielkich umiejętności kulinarnych, to to ciasto jest właśnie dla niego!

Przepis pochodzi stąd.





Po 25 dag zmielonych migdałów i miękkiego masła, 15 dag drobnego cukru, 5 dag mąki pszennej, 4- 5 jaj, 3- 4 krople aromatu migdałowego, sok i skórka otarta z 2 cytryn



Masło utrzeć z cukrem. Nadal ucierając, na przemian dodawać po jednym jajku i po trochu mąki, a następnie powoli wsypywać mączkę migdałową. Na końcu dodać esencję migdałową, skórkę, sok z cytryny i wymieszać. Przelać ciasto do formy, napełniając ją najwyżej do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. godziny. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku się upiekło. Przestudzone można polukrować lub polać polewą cytrynową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)