wtorek, 8 marca 2011

Blok migdałowy




Dzisiejszy przepis jest moją wariacją na temat bloku waniliowego, który gościł na blogu w ostatnio. Do migdałów mam słabość, więc deser ten smakuje mi bardzo. Pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że smakuje prawie jak marcepan. Dedykuję go wszystkim Kobietom z okazji Naszego Święta :)

składniki:
  • 200 g mleka w proszku
  • 100 g mielonych migdałów
  • 50 g masła
  • 100 ml wody
  • 50 g cukru
  • garść migdałów
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • herbatniki

Masło i cukier wrzucić do rondelka, wlać wodę. Gotować do rozpuszczenia składników. Odstawić do lekkiego przestudzenia. W misce wymieszać mleko w proszku, pokruszone herbatniki, migdały całe i mielone. Dodać olejek migdałowy i rozpuszone w wodzie masło z cukrem. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Pycha!


3 komentarze:

  1. Uwielbiam mleko w proszku i migdały;) koniecznie muszę zrobić ten blok i może jeszcze dziś;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, niedawno nawet mleko w proszku znalazlam! Przepis zapisuje do wykorzystania, bo wyglada nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)