piątek, 22 października 2010

Czekoladowe muffinki z kaszki kukurydzianej


Świeży wypiek na rozpoczynającą się akcję muffinkową :)
Babeczki są bardzo czekoladowe, niezbyt słodkie, lekko chrupiące dzięki kaszce.
Przepis pochodzi z ksiązki "Wykwintne ciasta i desery na polskim stole"


składniki:
  • 50 g masła
  • 150 g kaszki kukurydzianej
  • 3 łyzki stołowe przesianej mąki pszennej
  • 90 g cukru
  • 2 łyzki kakao
  • szczypta soli
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 12 kostek gorzkiej czekolady

Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C. Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia. W misce wymieszać kaszkę, mąkę, sól, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Dodać roztrzepane jajko. Następnie stopniowo dodawać roztopione masło i wlać mleko. Wymieszać. Do kazdej foremki włozyć po łyzce ciasta, na wierzch układać kostki czekolady i uzupełnić resztą ciasta. Piec około 20 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepławe. Świetne są tez, jezeli przekroi się je na pół i obficie posmaruje masłem :)


4 komentarze:

  1. widać, że mocno czekoladowe
    mam akurat kaszkę orkiszową, może też spożytkuję ją na muffiny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale wygladaja pysznie:) mniam, mniam.. chce takiego muffinka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ten przepis jest wg mnie genialny. Mnóstwo czekoladowości i do tego na kaszce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czekolada cudownie wypływa, a kaszka w przepisie bardzo mnie zainteresowała, warte zapamiętania

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)