poniedziałek, 23 sierpnia 2010

Trofie Liguri z pesto, ziemniakami i fasolka szparagową.

Tydzień temu wróciłyśmy z podróży do Włoch. Było super, choć Italia nie zachwyca już tak jak kiedyś. Strasznie denerwujący jest brak znajomości angielskiego u Włochów, czy wysokie ceny. Jednak smak owoców czy też ciepłe morze wynagradzają utrudnienia. Przywiozłyśmy ze sobą oprócz muszelek i orzechów piniowych kilka rodzajów makaronów, żeby w domu odświerzyć sobie smaki Italii. Przepis zaczerpnięty jest z opakowania makaronu Trofie Liguri i trochę go zmodyfikowałyśmy.


  • 350 g makaronu Trofie Liguri lub innego rodzaju makaronu ;)
  • 200 g ziemniaków
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 40 g sera żółtego
  • 50 g listków bazylii
  • garść orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju
  • sól
W blenderze miksujemy sól z czosnkiem, następnie dorzucamy liście bazylii, potem ser i orzechy, a na końcu zalewamy olejem. Gotowe pesto odstawiamy do lodówki w zamkniętym słoiczku, żeby się nie utleniło. Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Fasolkę również obieramy, kroimy w mniejsze paski i gotujemy w osolonej wodzie. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu. Ugotowany makaron mieszamy z pesto i dodajmy ugotowane warzywa. Smacznego!

2 komentarze:

  1. eh, zazdroszczę Wam tej podróży.... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a przepis bardzo fajny. wypróbuję z tym makaronem, który mi przywiozłyście :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)