wtorek, 3 sierpnia 2010

Dokla z ciecierzycy



Przepis pochodzi z ksiązki "Przemytnicy marchewki..." i jest fajnym pomysłem zarówno na obiad, jak i na przystawkę na ciepło lub zimno. Poza tym zdrowy :) i mozna podać go juz Maluchom. Mój roczny synek zjadł na obiad pół babeczki!
składniki:
  • 1 szkl. ciecierzycy
  • 2 łyzki mąki groszkowej
  • 1 łyzka tymianku (u mnie świezy)
  • sok z połowy cytryny
  • 1 płaska łyzeczka soli
  • 1/4 łyzeczki skórki z cytryny
  • 1/4 łyzeczki sody
  • 1/2 łyzeczki asafetidy

Sos:

  • 1/2 szkl. śmietanki (u mnie cała szkl.)
  • 1 łyzeczka tymianku (świezy)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • łyzka oliwy
  • szczypta otartej skórki z cytryny

Ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc, następnego dnia płuczemy i mielimy z taką ilością świezej wody, by uzyskać gęstą pastę. Dodajemy mąkę groszkową i wszystkie pozostałe składniki. Tak przygotowaną masę wkładamy do foremek (u mnie foremki silikonowe do muffinków). Foremki z masą gotujemy na parze ok. 15-20 minut. Gotową doklę podajemy z sosem.

sos: Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekany czosnek, następnie tymianek, sól, pieprz, dodajemy śmietankę i na końcu skórkę z cytryny.







1 komentarz:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)