niedziela, 23 maja 2010

Zupa krem ze szparagów




To moja ulubiona zupa. Co roku z utęsknieniem czekam na sezon szparagowy. Uwielbiam zupę szparagową, szparagi polane masełkiem i posypane bułką tartą lub pod beszamelem, pastę szparagową itd. :)



Potrzeba:
  • pęczek szparagów
  • 1-1,2 l wody
  • ok. 1/4 kostki rosołowej
  • trochę śmietany lub greckiego jogurtu
  • trochę mąki
  • sól do smaku


Szparagi obrać, umyć, pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka z wodą, dodać sól i gotować do miękkości ( jakieś 20 minut ). Następnie zmiksować blenderem na krem, dodać kostkę rosołową i zagęścić jogurtem z mąką. Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem z grzankami i ewentualnie jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi na cząstki.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)