wtorek, 4 maja 2010

Złociste biszkopciki Ani Shirley






Przepis na te biszkopciki pochodzi z ksiązki Małgorzaty Musierowicz "Całuski pani Darling". Jest to kolejna propozycja na słodką przekąskę dla Maluszków. Świetnie nada się też do tiramisu i innych deserów. Jedyne, co zamierzam zmodyfikować w nim następnym razem, to ilość cukru. Aby było zdrowiej, dodam 1/3, a nie 1/2 szklanki. Poza tym, zamiast cukru białego, proponuję brązowy.
składniki:
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • czubata szkl. mąki
  • cukier waniliowy

Wbić jajka do miski, wspypać cukier i zmiksować. Dosypać mąkę i cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem lub wyłozyć papierem do pieczenia. ciasto nakładać za pomocą łyżki. Piec w niezbyt nagrzanym piekarniku (150-160 st. C) przez 5-7 minut, az biszkopciki staną się Slicznie złote i pachnące.

5 komentarzy:

  1. jak to ciasteczka Ani.. to ja się chętnie skuszę.
    a to dodanie ich do domowego tiramisu pobudziło moją wyobraźnię.. byłoby pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. najbardziej lubię je z bitą śmietaną :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)