czwartek, 14 stycznia 2010

rozgrzewający krem warzywny z nutką czosnkowo-imbirową



Nie ma to, jak w taki siarczysty mróz rozgrzać się gorącą, pozywną zupą po powrocie do domu. Przepisów na takie dania jest mnóstwo. Ja wykorzystałam warzywa, które miałam akurat w domu i myślę, ze z powodzeniem, można zastąpić je innymi, w zalezności od inwencji twórczej gotującego i zapasów znajdujących się aktualnie w lodówce.
Na moją zupę potrzeba:
  • 2 marchewki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 pietruszkę
  • 1 cukinię
  • ok. 250 ml pasty z pomidorów lub pół puszki pomidorów
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • sól, pieprz
  • oliwa


Posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone w kawałki warzywa, po chwili dorzucić posiekany czosnek i imbir. Gdy warzywa zaczną mięknąć, zalać je bulionem i pogotować ok. 15-20 minut. Dodać pastę pomidorową i doprowadzić ponownie do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru, by złamać kwaskowatość pomidorów. Całość zmiksować blenderem. Podawać z ryżem, makaronem, groszkiem ptysiowym lub chlebem. Jak kto woli. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Krem warzywny z dodatkiem imbiru i czosnku - toż to musi być poezja smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, wyszedł naprawdę smaczny :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)