środa, 6 stycznia 2010

Powiało kuchnią wschodu...


Kuchnia wegańska może być niezwykle bogata i różnorodna. Może dostarczyć nam wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Trzeba tylko gotować " z głową", nauczyć się łączyć składniki tak, aby dostarczyć swojemu organizmowi wszystkiego czego potrzebuje. Roślinne pokarmy cieszą oczy i rozpieszczają podniebienie. Mogą dostarczyć nam niezapomnianych wrażeń smakowych i zabrać w daleką i pełną przygód kulinarną podróż.
To proste danie, powstało na zasadzie " to co ja właściwie mam w lodówce i szafkach?" i wyszło bardzo smakowicie.

Składniki:
  • 250 g pasków sojowych, które namaczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • jedna cukinia
  • około 25-30 małych pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • kawałek pora
  • sól, pieprz, garam masala, curry, ostra i słodka papryka, kurkuma, czosnek granulowany.
  • 250 g makaronu z fasoli mung, czyli tzw. sojowego
  • oliwa do smażenia
  • natka pietruszki
Cebulę kroimy w piórka, pora w krążki, paprykę w paseczki, cukinię na pół i w półksiężyce. Pieczarki obieramy i kroimy na cztery. Na dwóch patelniach : małej i dużej rozgrzewamy oliwę. Na dużą patelnię wrzucamy cebulę i por, smażymy aż się zeszklą i wrzucamy odsączone paski sojowe. Doprawiamy solą, pieprzem, garam masalą, curry. Od czasu do czasu mieszamy, aby się nie przypaliły. Na małej patelni smażymy pieczarki, przyprawiając je paprykami, kurkumą i czosnkiem. Kiedy się usmażą, łączymy z sojowymi paskami, a na małą patelnię wrzucamy paprykę i cukinię. Przyprawiamy je tymi samymi przyprawami, co pieczarki oraz odrobiną soli. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy je do zawartości większej patelni. Mieszamy i chwilę razem dusimy. Smakujemy i ewentualnie dodajemy sól i pieprz do smaku.
Makaron zanurzamy na 3 min. we wrzątku wg opisu na opakowaniu. Na talerzu układamy makaron, na środek warzywno-sojowy farsz. Posypujemy obficie natką.
Pycha!

1 komentarz:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)