niedziela, 29 listopada 2009

Rogaliki migdałowe razowe, więc zdrowe :)



Jakiś czas temu znalazłam ten przepis w Notesie kulinarnym Kiki i wrzuciłam go do archwium, zeby go przy najblizszej okazji wypróbować. Dziś nadarzyła się okazja i w całym domu rozszedł się piękny zapach migdałów...

Przepis nieco zmodyfikowałam, bo zamiast mąki pszennej dałam razową.

Wyszły kruche i pyszne, w sam raz do niedzielnej popołudniowej kawy :)

Z tych proporcji wychodzi ok. 15 rogalików.

120 g mąki razowej, 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia, 100g miękkiego niesolonego masła,
40g cukru, 1 jajko, 1 łyzeczka aromatu migdałowego, 50g zmielonych migdałów, 100g kaszy manny, garść płatków migdałowych

Masło utrzeć z cukrem, dodać jako i aromat, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na koniec dorzucić kaszę i migdały. Z ciasta uformować rogaliki i obłozyć je płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 180 st. C ok. 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)