czwartek, 19 listopada 2009

HOLENDERSKA ZUPA SEROWA
















Dziś zupa serowa, na którą przepis znajoma przywiozła z Holandii już parę lat temu. Jest to wspaniałe danie na chłodne jesienne i zimowe dni. Sycąca, rozgrzewająca i smakowita :)
Wersja, którą gotuję zwykle jest z pieczarkami, za to bez marchewki. Tym razem jest odwrotnie. Marchewka dodaje jej nieco kolorku.

składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 por
  • cebula
  • 1 litr bulionu
  • 300 g serka topionego, w tym 100 g ziołowego
  • 30 dag pieczarek
  • oliwa
  • sól, pieprz

Do garnka wlej oliwę i podsmaż na niej cebulkę z mięsem. Dodaj por i pieczarki pokrojone w plasterki i smaż jeszcze parę minut. Zalej wszystko bulionem i zagotuj. Na koniec pokrusz do zupy ser i wymieszaj, by się rozpuścił.

Ja często dodaję jeszcze makaron przed dodaniem sera, by zupa była jeszcze bardziej treściwa.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ciekawa ta zupa, warto ją zrobić zwłaszcza ze wspomnianym makaronem.

    OdpowiedzUsuń
  2. naprawdę polecam, bo bardzo smaczna i rozgrzewająca, ale kaloryczna nieco ;)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)