czwartek, 1 października 2009

PIEROGI Z MALINAMI


Dziś pierwszy października, więc pewnie maliny wkrótce znikną z naszych warzywniaków. Warto w takim razie skusić się na pierogi z owocowym farszem, tym bardziej, że smakują wyśmienicie, a nie wymagają wielkiego nakładu pracy. Ich smak przypomni nam wakacje w te coraz zimniejsze jesienne dni.




Najprostszy na świecie przepis na ciasto pierogowe:
-1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
-1/2 szklanki ciepłej wody
-2 łyżki oliwy
-szczypta soli





Usypujemy kopczyk z mąki, w środku robimy dołek, do którego wlewamy olej, część wody i dodajemy sól.
Zaczynamy ugniatać, dodając stopniowo pozostałą wodę.
Powinniśmy uzyskać gładką, odchodzącą od rąk, błyszczącą masę. Jeżeli ciasto się klei, podsypujemy mąką.

Ciasto dzielimy na dwie równe części, pierwszą rozwałkowujemy na przypruszonym mąką blacie. Drugą część przykrywamy mokrą ścierczką, aby nie wyschła.
Przy użyciu kieliszka wycinamy okręgi, na które nakładamy świeże maliny. Składamy na pół i zlepiamy dokładnie końce, tak aby pierogi nie otworzyły się w trakcie gotwania.












Wrzącą wodę solimy i dodajemy do niej kilka kropel oliwy, aby pierogi się nie pozlepiały w trakcie gotowania. Gotujemy je do momentu aż wypłyną na powierzchnię.
Podajemy polane tłuszczem i posypane cukrem. Świetnie smakują z naturalnym jogurtem.
Podane proporcje ciasta wystarczają na przygotowanie ok. 30 pierogów. Potrzebujemy do ich wykonania pojemnik malin, czyli ok 250 g malin

1 komentarz:

  1. pyszne, zdrowe i lekkie, polecam z jogurtem sojowym i cukrem trzcinowym. Mniammniam! szkoda, że maliny już na wyginięciu w tym sezonie:(

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)